Sven Koopmans in Santpoort

Op uitnodiging van de VVD IJmond heeft de nummer 33 van de kieslijst voor de Tweede Kamer, Sven Koopmans, een lezing gegeven over Syrië, Vladimir Poetin en Donald Trump. In een goed gevuld Bartje Boven in Santpoort-Noord luisterden de aanwezigen geboeid naar de ervaringen van Sven Koopmans, die ondanks zijn nog relatief jonge leeftijd, al ruim twintig jaar ervaring heeft op het gebied van diplomatie en vredesonderhandelingen. Hierdoor was Sven in staat om de situatie in Syrië, die men vooral vanuit de media kent, vanuit een andere invalshoek te belichten.


Aan het begin van de lezing worden de ‘getallen’ uit Syrië door hem nog even in perspectief gezet en benadrukt waarom het goed is dat er uiteindelijk een eind is gekomen aan de grote stromen vluchtelingen van over de zee vanwege het akkoord met Turkije. Het publiek stelt regelmatig een vraag, waarbij er ook kritiek wordt geuit op de keuzes die er zijn gemaakt met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek. Koopmans laat bij de beantwoording zien dat hij goed op de hoogte is van alles wat er speelt rond dit dossier en blijft daarbij telkens realistisch. De aanwezigen stellen niet alleen vragen over Turkije, maar ook over de gevaren voor de eenheid van Europa en de humanitaire aspecten bij de opvang in bijvoorbeeld Griekenland. 

 

Vanuit zijn ervaringen als vredesonderhandelaar heeft Sven Koopmans steeds aansprekende voorbeelden en benadrukt daarbij bijvoorbeeld dat het met lastige en chanterende regimes zeker niet gaat over terug chanteren, maar over realistisch onderhandelen. De rol van Rusland en Vladimir Poetin in het conflict met Syrië wordt belicht en daarmee ook de houding van president Donald Trump ten opzichte van Rusland, maar ook de NAVO en de politieke dynamiek die dat ook in Nederland met zich meebrengt. De VVD heeft in het verkiezingsprogramma in dit kader ingezet op het sterk vergroten van het defensiebudget en Koopmans legt uit waarom hij vindt dat dit een goed idee is en zet daarnaast zijn doelen uiteen waarvoor hij zich in de Tweede Kamer wil inzetten.

 

VVD Velsen fractievoorzitter Jeroen Verwoort begeleid het programma en sluit af met dankwoorden aan het adres van Koopmans en spreekt de hoop uit dat hij zijn missie na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart in Den Haag mag voortzetten. De kiezer is aan zet en wellicht dat zijn boeiende betoog hem vanuit de IJmond een aantal voorkeursstemmen oplevert.